Skip to main content
летище Бургас ограничения за пътуване

Летище Бургас е отворено само за заминаващи и пристигащи пътници

С цел да се осигури минимално струпване на хора в сградата, изпращачи и посрещачи няма да бъдат допуснати в терминала. За всички въпроси, свързани с отменени полети, пътниците могат да се информират, като се свържат със съответната авиокомпания.

За вход на Терминал 2 се използва само входът на Пристигащи.

Граждани, които желаят да посрещнат или изпратят свои гости, роднини и приятели, могат да го направят пред сградата на Терминал 2.

Влезли в сила заповеди на Министерството на здравеопазването

Съгласно заповед № РД-01-597/16.07.2021 (Изменена със заповед РД-01-623/23.07.2021) на Министъра на здравеопазването, се въвеждат следните временни противоепидемични мерки относно влизане на лица, пристигащи от други държави, на територията на Република България, считано от 19 юли 2021 г. до 31 юли 2021 г., съобразно цветовите зони, в които попада конкретната държава:

Списък на държавите по цветови зони и на държави с преминаване на реципрочна основа:

 

Зелена зона:

Република Австрия, Федерална република Германия, Република Естония, Исландия, Република Литва, Република Полша, Република Словакия, Унгария, Република Финландия, Република Хърватия, Кралство Дания, Италианска република, Република Словения, Френска република, Кралство Норвегия, Република Сан Марино, Държавата град Ватикан, Конфедерация Швейцария и Чехия.

 

Оранжева зона:
Всички държави извън зелена и червена зона.

 

Червена зона:Република Индия, Народна република Бангладеш, Федерална демократична република Непал, Мианмар, Кралство Бутан, Демократична социалистическа република Шри Ланка, Република Малдиви, Република Южна Африка, Република Ботсуана, Обединена република Танзания, Република Сейшели, Република Намибия, Република Замбия, Република Тунис, Султанат Оман, Малайзия, Туркменистан, Република Таджикистан, Киргизка република, Монголия, Република Колумбия, Република Чили, Източна република Уругвай, Република Аржентина, Федеративна република Бразилия, Република Парагвай, Многонационална държава Боливия, Република Перу, Република Суринам, Република Панама, Република Коста Рика, Република Гватемала, Белиз, Република Ел Салвадор, Република Куба и Доминиканска Република, Република Кипър, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Кралство Испания, Фиджи, Емирство Кувейт, Република Малта, Княжество Андора, Кралство Нидерландия и
Грузия.

 

Държави, с които Република България е постигнала споразумение за
свободно преминаване на реципрочна основа
(без необходимост от  от представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване):
Румъния

 

Държави, за които е налице информация за констатирана значителна негативна промяна в епидемичната ситуация в съответната държава или в отделни нейни територии и специфични противоепидемични мерки за пристигащите от тях лица:

Руска федерация, Република Португалия и Ислямска република Пакистан – пристигащите се допускат на територията на страната при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или аналогичен на него документ, показващи отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в страната изследване по метода на полимеразна верижна реакция (PCR) за COVID-19, считано от датата на пробонабиране, вписана в документа.

 

Зелена зона – допускат се на територията на страната при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване или на аналогичен документ, съдържащ същите данни като цифровия COVID сертификат на ЕС.

Всички лица, пристигащи от държава от зелената зона, които не представят един от документите описани по-горе, се поставят под карантина за срок от 10 дни.

 

Оранжева зона – допускат се на територията на страната само при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване или на аналогичен документ, съдържащ същите данни като цифровия COVID сертификат на ЕC.
Само българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членовете на техните семейства, които не представят един от документите описани по-горе се поставят под карантина за срок от 10 дни.

 

Червена зона – на територията на страната се допускат само български граждани и лица със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членове на техните семейства, както и други описани подробно в Заповедта.

 

Деца до навършване на 12-годишна възраст, пристигащи от зелена и от оранжева зонасе допускат в България без необходимост от представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване.

 

Отмяната на карантината преди 10-дневния срок се изпълнява при предоставяне по електронна поща на документ, показващ отрицателен резултат от проведено до 24 часа от влизането в страната изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19. Предписанието се отменя в срок до 24 часа от представяне на документа, показващ отрицателен резултат от проведеното изследване.

 

Допускат се изключения от мерките, с които може да се запознаете в Заповедта.

 

 

Актуални изисквания за пътуване

За най-актуална и пълна информация относно изискванията за пътуване в чужбина,
използвайте интерактивната COVID-19 карта в сайта на Министерството на външните работи на България.

На картата на света, като натиснете върху континент и си изберете държава, ще получите информация относно ограничителните мерки и изисквания за влизане в страната.

световна covid-19 карта изисквания за пътуване по света

 

 

Важно: планирайте пътуването си

Призоваваме гражданите, преди да предприемат действия, свързани с организирането на тяхното пътуване в чужбина, още преди резервирането на полет или закупуването на билет да се запознаят подробно с информацията за държавата - цел на тяхното пътуване.

 

Специално внимание следва да бъде обърнато на специфичните изисквания за влизане в тази държава. При неизпълнение на задължителните условия, пътниците няма да бъдат допуснати на територията на страната, в която са пристигнали.

Last update date: 27.07.2021 Last update time: 17:12