Skip to main content
летище Бургас ограничения за пътуване

Летище Бургас е отворено само за заминаващи и пристигащи пътници

С цел да се осигури минимално струпване на хора в сградата, изпращачи и посрещачи няма да бъдат допуснати в терминала. За всички въпроси, свързани с отменени полети, пътниците могат да се информират, като се свържат със съответната авиокомпания.

Граждани, които желаят да посрещнат или изпратят свои гости, роднини и приятели, могат да го направят пред сградата на Терминал 2.

Влезли в сила заповеди на Министерството на здравеопазването

Съгласно заповед № РД-01-733/27.08.2021 г. (изменена със заповед № РД-01-820/08.10.2021 г)на Министъра на здравеопазването, се въвеждат следните временни противоепидемични мерки относно влизане на лица, пристигащи от други държави, на територията на Република България, считано от 01.09.2021 г. до 30.10.2021 г., съобразно цветовите зони, в които попада конкретната държава:

Списък на държавите по цветови зони и на държави с преминаване на реципрочна основа:

 

Зелена зона:

Република Полша, Република Словакия, Унгария, Република Финландия, Държавата град Ватикан, Чехия, Люксембург, Кралство Дания, Италия, Кралство Испания, Република Малта, Кралство Швеция, Франция, Княжество Монако, Република Португалия, Република Кипър и Исландия.

 

Оранжева зона:
Всички държави извън зелена и червена зона.

 

Червена зона:

Република Индия, Народна република Бангладеш, Федерална демократична република Непал, Мианмар, Кралство Бутан, Демократична социалистическа република Шри Ланка, Република Малдиви, Република Южна Африка, Република Ботсуана, Обединена република Танзания, Република Сейшели, Република Намибия, Република Замбия, Султанат Оман, Туркменистан, Република Таджикистан, Монголия, Република Колумбия, Република Чили, Източна република Уругвай, Република Аржентина, Федеративна република Бразилия, Република Парагвай, Многонационална държава Боливия, Република Перу, Република Суринам, Република Панама, Република Коста Рика, Република Гватемала, Белиз, Република Ел Салвадор, Република Куба, Доминиканска Република, Фиджи, Света Лусия, Федерация Сейнт Китс и Нейвис,
Гренада, Палестина, Барбадос, Антигуа и Барбуда, Сингапур, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Грузия, Черна гора, Република Сърбия,
Република Литва, Република Латвия, Република Естония, Румъния и Словения.

 

Зелена зона – допускат се на територията на страната при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване или на аналогичен документ, съдържащ същите данни като цифровия COVID сертификат на ЕС.

Всички лица, пристигащи от държава от зелената зона, които не представят един от документите описани по-горе, се поставят под карантина за срок от 10 дни.

Отмяната на карантината преди 10-дневния срок се изпълнява при предоставяне по електронна поща на документ, показващ отрицателен резултат от проведено до 24 часа от влизането в страната изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19. Предписанието се отменя в срок до 24 часа от представяне на документа, показващ отрицателен резултат от проведеното изследване.

 

Оранжева зона – допускат се на територията на страната само при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване или на аналогичен документ, съдържащ същите данни като цифровия COVID сертификат на ЕС.


Само българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членовете на техните семейства, които не представят един от документите описани по-горе се поставят под карантина за срок от 10 дни.

Отмяната на карантината на българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членовете на техните семейства преди 10-дневния срок се изпълнява при предоставяне по електронна поща на документ, показващ отрицателен резултат от проведено до 24 часа от влизането в страната изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19. Предписанието се отменя в срок до 24 часа от представяне на документа, показващ отрицателен резултат от проведеното изследване.

 

ЧЕРВЕНА ЗОНА – на територията на страната се допускат само лица, които са:
- български граждани и лица със статут на постоянно, дългосрочно или
продължително пребиваване на територията на Република България и членове на техните семейства;
- граждани на Европейския съюз, на Европейското икономическо пространство и Конфедерация Швейцария и граждани на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия и членове на техните семейства, които пристигат от държава-членка на Европейския съюз, Европейското икономическо пространство, Конфедерация Швейцария и от Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия.

 

Геропосочените лица, които пристигат от червена зона, се допускат на територията на страната при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация или за преболедуване или аналогичен документ, едновременно с отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в страната изследване по метода на полимеразно верижна реакция за COVID-19, удостоверено чрез валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или аналогичен документ, съдържащ същите данни като цифровия COVID сертификат на ЕС за изследване.

 

В случай, че чуждестранните лица,  които пристигат от червена зона, не представят валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация или за преболедуване или аналогичен документ, могат да се допускат на територията на страната само след представяне на отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в страната изследване по метода на полимеразно верижна реакция за COVID-19, удостоверено чрез валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или аналогичен документ, съдържащ същите данни като  цифровия COVID сертификат на ЕС за изследване и поставяне под карантина за срок от 10 дни.

 

Българските граждани и лица със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членове на техните семейства, пътуващи от страна в червената зона, които не представят нито един от изисканите документи, а именно валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация и PCR тест, се поставят под карантина за срок от 10 дни.

 

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членове на техните семейства, които представят при влизането си в страната само един от документите (валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация или за преболедуване или отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в страната изследване по метода на полимеразно верижна реакция за COVID-19, удостоверено чрез валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или аналогичен документ) се поставят под карантина за срок от 10 дни.
Само тези лица карантината може да бъде отменена предсрочно при предоставяне по електронна поща на документ, показващ отрицателен резултат от проведено до 24 часа от влизането в страната изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19.

 

Децата от навършването на 12 до 18 години, които пристигат на територията на страната от държава, попадаща в червена зона се допускат при представяне на отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в страната изследване по метода на полимеразно верижна реакция за COVID-19, удостоверено чрез валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или аналогичен документ, съдържащ същите данни като цифровия COVID сертификат на ЕС за изследване. В случай, че не представят такъв документ се поставят под карантина за срок от 10 дни.

 

Само деца, които са български граждани или лица със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България, карантината им може да бъде отменена при предоставяне по електронна поща на документ, показващ отрицателен резултат от проведено до 24 часа от влизането в страната изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19

 

Деца до навършване на 12-годишна възраст, пристигащи от всички зонисе допускат в България без необходимост от представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване.

 

 

Допускат се изключения от мерките, с които може да се запознаете в Заповедта.

 

Актуални изисквания за пътуване

За най-актуална и пълна информация относно изискванията за пътуване в чужбина,
използвайте интерактивната COVID-19 карта в сайта на Министерството на външните работи на България.

На картата на света, като натиснете върху континент и си изберете държава, ще получите информация относно ограничителните мерки и изисквания за влизане в страната.

световна covid-19 карта изисквания за пътуване по света

 

 

Важно: планирайте пътуването си

Призоваваме гражданите, преди да предприемат действия, свързани с организирането на тяхното пътуване в чужбина, още преди резервирането на полет или закупуването на билет да се запознаят подробно с информацията за държавата - цел на тяхното пътуване.

 

Специално внимание следва да бъде обърнато на специфичните изисквания за влизане в тази държава. При неизпълнение на задължителните условия, пътниците няма да бъдат допуснати на територията на страната, в която са пристигнали.

Last update date: 25.10.2021 Last update time: 03:06