Skip to main content

АКТУЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Всички лица, когато се намират в закрити или на открити обществени места, е препоръчително да имат поставена защитна маска за лице.

Влезли в сила забрани

Съгласно заповед на Министъра на здравеопазването и считано от 00:00 часа на 18 март временно се забранява влизането на територията на Република България на гражданите на Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Южна Корея, Франция, Германия, Нидерландия, Швейцария, Великобритания и Северна Ирландия.
Изключение са гражданите с постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членовете на техните семейства. 
 

ПРЕВЕНЦИЯ

Летище Бургас има готовност да реагира при сигнал за инфекциозно заболяване, както и да изпълни стриктно всички препоръки и указания на съответните български и световни здравни власти. От началото на кризата, Летище Бургас поддържа пряк контакт с отговорните здравни органи, упражнява непрекъснат мониторинг на ситуацията и е мобилизирано да реагира 24 часа в денонощието.

Летище Бургас поддържа непрекъснат двустранен контакт с компетентните длъжностни лица от РЗИ Варна, както и провежда регулярни срещи със заинтересованите служби: Летищни оперативни ръководители, представители на Гранична полиция, Митница, ПЗПБН и РЗИ,като за целта е сформиран Кризисен щаб по превенция разпространението на  COVID-19.

Съвместната работа с компетентните длъжностни лица от РЗИ Бургас и ГПУ Летище Бургас включва регистриране на всички пристигащи пътници в системата за граничен контрол и допълнително събиране на информация чрез анкетни карти за пристигащи от рискови дестинации пътници.

В отговор на същата заповед, в терминал 2 салон „Пристигащи“ преди пункта за гранична проверка има налична инсталирана термо камера, която се обслужва от специализирани екипи от РЗИ, съобразно разписанието на кацащите полети и съответния риск асоцииран със страната на произход.

Осъществява се непрекъсната комуникация и с авиокомпаниите, които обслужва летище Бургас за по-добър контрол и информираност от двете заинтересовани страни. Осигурени са предпазни средства за службите на летището, както и други необходими материали, устройства и средства за управляване на кризата COVID-19 .

Летище Бургас отговорно предоставя и разпространява информация и препоръки към персонала и към пътниците, преминаващи през територията на летището. Взети са редица мерки с цел справяне с разпространението на COVID-19 вкл. засилен режим на почистване и дезинфекция, регулярно проветряване и почистване на помещенията и транспортните средства, разделение на пътниците от пристигащи полети от високо-рискови дестинации и недопускане на непътуващи лица в терминалите на летището.

Превантивни дейности

 • Не пътувайте ако мислите, че сте болни!
 • Избягвайте близък контакт с хора, които са болни!
 • Стойте си в къщи, когато сте болни!
 • Поддържайте добра лична хигиена!
 • Мийте ръцете си често и/или използвайте за целта дезинфекционен разтвор на алкохолна основа!
 • Избягвайте да докосвате лицето си  – очите, носа и устата!
 • Избягвайте директен контакт с диви животни или тяхната околна среда!
 • Уверете се, че храната, която консумирате е адекватно термично обработена!
 • Покрийте устата и носа си с кърпичка, когато кашляте или кихате, или прикрийте устата си с вътрешната страна на лакътя, вместо дланта!
 • Практикувайте добри здравословни навици – наспивайте се, бъдете физически активни, управлявайте стреса и напрежението, пийте много течности и яжте здравословна храна!

 

Симптоми

 

 • Треска.
 • Висока температура.
 • Кашлица.
 • Болки в гърлото.
 • Задух / затруднено дишане.


 
Информация от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията относно COVID-19 (линк)

Актуална информация за COVID-19 за граждани и медицински специалисти от Министерството на здравеоопазването (линк)

 

covid-19 коронавирус симптоми превенция предаване

 

covid-19 коронавирус как ограничим предаването на вируса

 

Last update date: 03.04.2020 Last update time: 04:12